DeProducenten50 2021

1  (1)

John de Mol

Na de verkoop in 2015 van Talpa Media namen ITV en John de Mol eind april 2020 definitief afscheid van elkaar. John de Mol startte in 2019 Talpa Concepts en Talpa Entertainment Producties. En zo begon hij voor de derde keer een productiemaatschappij. Met het onderbrengen van Talpa Network bij RTL Nederland, kan de mediatycoon zich in de loop van 2022 weer concentreren op het bedenken van formats en produceren van tv-programma’s.
 

2  (2)

Georgette Schlick

Georgette Schlick is als CEO van Fremantle in Nederland en België verantwoordelijk voor bedrijven als Blue Circle, Fiction Valley en No Pictures Please. Net als RTL Nederland is Fremantle een dochter van RTL Group. Fremantle had een heel moeilijke tijd door de coronacrisis. In het post-coronatijdperk gaat het veel beter. Liefde en datinggerelateerde programma’s en reality worden goed afgenomen, programma’s die het bedrijf ook voor de RTL-streamingdienst Videoland mag maken.

3  (5)

Ewart van der Horst

Ewart van der Horst wist met de transfer van Eva Jinek naar RTL4 ook de productie van de talkshow van Beau van Erven Dorens voor zijn rekening te nemen, die daarmee beter scoorde dan daarvoor. Ook de terugkeer van een talkshow van Humberto Tan is dankzij Ewart van der Horst geslaagd te noemen.

4  (6)

Vincent ter Voert

Vincent ter Voert weet met Vincent TV producties sinds 2014 successen te behalen als Chateau Meiland, Beau Five Days Inside, Dragons’ Den en talloze andere producties. Humor, talent en actuele thema’s zijn de leidraad voor Vincent.

5  (13)

Ewout Gennemans

Als opvolger van Peter van der Vorst bij het programma Verslaafd! Is hij bekend bij het televisiepubliek, maar achter de schermen werkt Ewout Genemans bij het RTL-productiebedrijf Fremantle, sinds 2020 als Creative Lead Video on Demand.

6  (4)

Karin de Groot

Karin de Groot
is de Managing Director van ITV Studios Netherlands. Op 1 januari 2020 reorganiseerde ITV Studios de activiteiten van Talpa Productions, dat sinds 2015 in handen is van ITV nadat het aan had gekondigd dat John de Mol per eind april 2020 niet langer bij deze activiteiten betrokken zou zijn. Karin de Groot leidt het Nederlandse onderdeel, dat de naam ITV Studios Netherlands kreeg.

7  (-)

Jeroen Pauw

Jeroen Pauw is weliswaar goeddeels verdwenen als talkshowhost (alhoewel soms als invaller nog te zien), hij is meer actief bij TVBV, het productiebedrijf dat hij samen met Peter van Adrichem oprichtte en aan Endemol verkocht, tegenwoordig onderdeel van Banijay. Op1 is een succesvolle productie van TVBV en weet met de wisselende duo’s de toon te zetten.

8  (11)

Jeroen Koopman

Jeroen Koopman
is oprichter en eigenaar van NewBe, dat vooral voor streamingplatforms zoals Netflix, Videoland, Amazon Prime Video en HBO Max produceert, maar ook gewoon voor de NPO en ViacomCBS.

9  (24)

Peter Lubbers

Peter Lubbers is sinds juli 2020 CEO van Banijay Benelux en verliet Concept Street (MGM), waar hij bijna 3,5 jaar werkte als medeoprichter. EndemolShine werd in 2019 door Banijay overgenomen, wat in 2020 tot de vorming van Banijay Benelux leidde. Het betekent dat de vanuit Frankrijk geleide productiemaatschappij ook in Nederland een behoorlijke greep heeft op de televisieproducties.

10  (9)

Iris van den Ende

Iris van den Ende
is net als haar vader Joop van den Ende producent van theater, live-entertainment en televisieprogramma’s. In 2014 richtte ze MediaLane op. Ondanks moeilijke tijden gaat het na de coronacrisis beter met MediaLane.

11  (7)

Alain de Levita

Alain de Levita
richtte NLFilm op en verkocht het aan EndemolShine (nu Banijay). In 2018 startte Alain samen met Paula van der Oest en Mark van Eeuwen Levitate Film als productiehuis voor film- en televisiefictie. De Slag om de Schelde is een van zijn bekendste producties.

12  (-)

Antoinette Beumer

Antoinette Beumer werkt sinds februari 2019 voor de streamingdienst Videoland bij RTL Nederland. In april 2020 werd ze benoemd tot hoofd drama.

13  (10)

Kaja Wolffers

Kaja Wolffers is Head of Content Acquisition voor Prime Video Benelux bij Amazon. Was tot februari 2021 nog producer bij NL Film, waar hij meer dan tien jaar werkte.

14  (3)

Boudewijn Beusmans

Boudewijn Beusmans was tot augustus 2020 CEO van EndemolShine, dat door Banijay is overgenomen. In maart 2021 is hij partner en CEO geworden bij NewBe. NewBe produceert vooral voor streamingplatforms waaronder Netflix, Videoland, Amazon Prime Video en HBO Max, maar ook gewoon voor de NPO en ViacomCBS.

15  (-)

Annemieke van Vliet

Annemieke van Vliet is sinds mei 2016 producer bij dramaproducent Fiction Valley, dat onderdeel is van Fremantle (RTL Group).

16  (44)

Frank de Wit

Na jaren werkzaam te zijn geweest bij EndemolShine stapte Frank de Wit in mei 2020 over naar de door hem mede-opgerichte Studio Catwise, dat onderdeel is geworden van Team 5PM, het YouTube-bureau voor uitgevers en merken.

17  (-)

Winston Gerschtanowitz

Winston Gerschtanowitz noemt zichzelf een ondernemende tv-host en medeoprichter van DFFRNT Media. Verder medeoprichter van Earth Today, Fitchannel.com, Huisdieren.nl, Whoppah en Fashion Cheque. Als presentator bij SBS6 (Talpa Network) te zien en ambassadeur van de Postcode Loterij, In zijn vrije tijd ook commissaris bij de Utrechtse Jaarbeurs.

18  (-)

Will Koopman

Will Koopman is film en televisieregisseuse. Bekend van films en televisieseries als Alles op Tafel, April, May en June, All you need is Love, Roodkapje en Gooische Vrouwen.

19  (46)

Sabine Brian

Sabine Brian
is sinds maart 2021 Managing Director bij NL Film (onderdeel van Banijay). Werkt sinds 2001 voor NL Film.

20  (-)

Debora Flens

Debora Flens
is sinds januari 2020 Creative Director bij het recent door John de Mol opgezette productiebedrijf Talpa Entertainment Producties, met onder meer het succes van Marble Mania. Daarvoor werkzaam voor Talpa Producties.

21  (8)

Bas Weling is Managing Director en medeoprichter van WeFilm, dat sinds 2010 vooral branded content produceert.

22  (19)

Carice van Houten

Carice van Houten
is actrice, producente, zangeres, radiopresentatrice en ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds. Speelt vooral emotioneel zware rollen. Richtte eind 2015 productiebedrijf Man Up op met Halina van Reijn, het bedrijf dat de tv-serie Red Light en de film Instinct produceerde.

23  (-)

Alberto Stegeman

Alberto Stegeman
is met zijn Noordkaap TV Producties sinds 1998 actief met programma’s als Undercover in Nederland, Onopgeloste Zaken en Lauren Verslaat.

24  (-)

Justine Huffmeijer

Justine Huffmeijer
is sinds december 2019 producent bij Tuvalu Media.


25  (15)

Taco Rijssemus

Taco Rijssemus
is sinds maart 2017 CEO van IDTV, dat onderdeel is van All3Media (van Discovery en Liberty Global).


26  (20)

Jacques Vereecken

Jacques Vereecken
is sinds juli 2018 partner Film, Content & Studio bij MediaMonks, dat onderdeel is van S4Capital. MediaMonks is een creatief digitaal productiebedrijf dat vooral voor reclamebureaus produceert. Hij is daarnaast Creative Executive Producer bij TheBoardRoom. Sinds januari 2020 ook lid van het bestuur van Stichting Ideële Reclame (SIRE).

27  (17)

San Fu Maltha

San Fu Maltha
richtte in 1995 Fu Works op en in 1999 was hij medeoprichter van A-Film, dat hij in 2005 verkocht.

28  (14)

Johan Nijenhuis

Johan Nijenhuis
is producent en regisseur. Via zijn bedrijf Johan Nijenhuis & Co maakt hij sinds 2010 films en televisieproducties (Joco Media) met wortels in de Nederlandse cultuur, primair voor een Nederlands publiek waarbij een hoge entertainmentwaarde vooropstaat. In 2020 werden Onze Jongens in Miami en De Beentjes van Sint-Hildegard geproduceerd.

29  (12)

Marc Pos

Marc Pos
is Director bij zijn eigen bedrijf Posvideo. Founding partner van Kingcanary Event & Contentagency, founding partner van Kallenbach Gallery Amsterdam en sinds november 2020 Creative Director bij IDTV.

30  (25)

Halina Reijn

Halina Reijn
is actrice, auteur, producente, columniste en regisseuse. Richtte eind 2015 productiebedrijf Man Up op met Carice van Houten, het bedrijf dat de tv-serie Red Light en de film Instinct produceerde.

31  (-)

Janey van Ierland

Janey van Ierland
is sinds augustus 2020 vanuit Amsterdam Manager Acquisitions & Corproductions Benelux & Nordics voor Netflix.

32  (27)

Paula van der Oest

Paula van der Oest
is producer bij Levitate Film, dat ze samen met Alain de Levita en Marc van Eeuwen in 2018 oprichtte.

33  (-)

Karin Haverschmidt

Karin Haverschmidt
is sinds september 2019 Executive Producer bij Fremantle (onderdeel van RTL Group).

34  (23)

Mattias Schut

Mattias Schut
is Creative Director en oprichter van CCCP en Holy Fools. CCCP staat voor Creatieve Content Creatie en Productie. Werkt voor zowel televisiezenders als adverteerders. Holy Fools is het film- en contentbedrijf voor bureaus en merken.

35  (48)

Pieter Kuijpers

Pieter Kuijpers
is eigenaar van Pupkin Film, een onafhankelijk productiebedrijf dat vooral films en televisiedrama produceert.

36  (18)

Dan Blazer

Dan Blazer is oprichter en CEO van BlazzHoffski Productions, dat sinds 2011 onderdeel is van Warner Bros.

37  (21)

Martin Koolhoven

Martin Koolhoven is filmregisseur en scenarioschrijver. Samen met Els Vandevorst runt hij N279 Entertainment.

38  (-)

Vera Driessen

Vera Driessen is mede-eigenaar van Vincent TV Producties en is daar Human Resources Manager. De onderneming weet successen te behalen als Chateau Meiland, Beau Five Days Inside, Dragons’ Den en talloze andere producties.

39  (28)

Irene van den Brekel

Irene van den Brekel is algemeen directeur en eigenaar van Human Factor TV. Deze productiemaatschappij is verantwoordelijk voor programma’s als Zondag met Lubach, M, De Grote Bram Krikke Show en meer.

40  (47)

Lennart Pijnenborg

Lennart Pijnenborg
is Managing Partner bij Tin Can, een productiemaatschappij die denkt in verhalen vanuit de kern van de afzender die relevantie en betekenis hebben voor de ontvanger. Rooijakkers over de Vloer, Promenade en Media Inside zijn bekende producties van Tin Can.

41  (-)

Ruud van den Breugel

Ruud van den Breugel
is mede-eigenaar van Vincent TV Productions, CEO en oprichter van Van Breugel Media Productions. Was in juli 2020 medeoprichter van Vincent Media Sweden. Vincent TV Productions is de maatschappij van Chateau Meiland, Beau Five Days Inside, Dragons’ Den en andere shows.

42  (-)

Marleen Slot

Marleen Slot
richtte in 2012 Viking Film op met internationaal georiënteerde kwalitatieve films. Ze is voorzitter van Filmproducenten Nederland en zit in het bestuur van de Amsterdamse bioscoop Rialto.

43  (-)

Alex Doff

Alex Doff
is sinds april 2020 Managing Director van Talpa Entertainment Producties, het recent door John de Mol opgezette productiebedrijf Talpa Entertainment Producties, met onder meer het succes van Marble Mania. Daarvoor werkte hij als Finance Director voor ITV Studios Global Entertainment, dat tot 2020 Talpa Global heette.

44  (-)

Boudewijn Vos

Boudewijn Vos is sinds april 2021 Business Director televisie bij MediaLane, het productiebedrijf van Iris van den Ende waar hij sinds september 2018 werkt.

45  (-)

Manon van Aalten is executive producer van PilotStudio, producent van de talkshow van Beau van Erven Dorens, Eva Jinek, Humberto Tan, Stelling van Nederland en andere producties.

46  (22)

Rob van der Vleugel

Rob van der Vleugel
is producent non scripted bij EndemolShine, sinds 3 juli 2020 onderdeel van Banijay.

47  (-)

Marc van Warmerdam

Marc van Warmerdam
is film- en theaterproducent en directeur van filmproductiemaatschappij Graniet Film, die hij in 1993 mede oprichtte. Neemt dit seizoen afscheid als directeur van theatergezelschap Orkater, dat hij in 1972 oprichtte.

48  (-)

Taco Ketelaar is founding partner van DFFRNT Media, een venture studio met 50 professionals. Ook is hij founding partner van Creative Clicks, een datadriven marketingplatform en founding partner van Fitchannel.com.

49  (-)

Willem Zijlstra

Willem Zijlstra
is CEO, Partner en Executive Producer bij Blooming Media. Samen met Frank Jan Horst en Rogier Visser runt hij het productiebedrijf dat zich voornamelijk richt op de ontwikkeling en productie van drama, comedy en animatie voor zowel jeugd als voor volwassenen. Ging in juli 2020 een samenwerking aan met ITV Studios Netherlands.

50  (-)

Els Vandevorst

Els Vandevorst
is Producer en samen met Martin Koolhoven eigenaar/oprichter van N279 Entertainment. 

DeProducenten50 2021


Op 7 juli 2021 is tijdens het DeMedia100 Diner in de Kromhouthal in Amsterdam de tiende editie van DeMedia100 bekendgemaakt en daarmee ook DeProducenten50. DeProducenten50 is de jaarlijkse lijst van de vijftig invloedrijkste mensen in de Nederlandse producentenwereld.

De coronacrisis had invloed op de productiesector, die haar omzetten zag dalen en producties tot stilstand zag komen. Toch is er een heropleving en de ontwikkelingen gaan door! Banijay, RTL Group en Talpa Network hebben van zich laten horen.

 Ook in het coronajaar staat John de Mol onbetwist op nummer 1. Na de verkoop in 2015 van Talpa Productions (Talpa Media) namen ITV en John de Mol eind april 2020 definitief afscheid van elkaar. John de Mol startte in 2019 twee bedrijven: Talpa Concepts en Talpa Entertainment Producties. En zo begon de ondernemer voor de derde keer een productiemaatschappij na John de Mol Producties (1979), dat opging in Endemol (1994) en Talpa Productions (rond 2000). Met het onderbrengen van Talpa Network bij RTL Nederland, kan John de Mol zich weer concentreren op het bedenken van formats en produceren van televisieprogramma’s.

Georgette Schlick is als CEO van Fremantle in Nederland en België verantwoordelijk voor bedrijven als Blue Circle, Fiction Valley en No Pictures Please. Net als RTL Nederland is Fremantle een dochter van RTL Group. Fremantle had een heel moeilijke tijd tijdens de coronaperiode, maar lijkt goede tijden tegemoet te gaan in het post-coronatijdperk. Liefde en datinggerelateerde programma’s en reality worden goed afgenomen bij Fremantle, dat ook meer voor de RTL-streamingdienst Videoland mag maken.

Ewart van der Horst wist met de transfer van Eva Jinek naar RTL4 ook de productie van de talkshow van Beau van Erven Dorens voor zijn rekening te nemen,  die daarmee beter scoorde dan daarvoor. Ook de terugkeer van een talkshow van Humberto Tan is dankzij Ewart van der Horst gelukt.

Een belangrijke ontwikkeling is de overname van EndemolShine in 2019 door Banijay, die in 2020 tot de vorming van Banijay Benelux leidde. Het betekent dat het vanuit Frankrijk geleide productiemaatschappij ook in Nederland een behoorlijke greep heeft op de televisieproducties. Peter Lubbers is sinds juli 2020 de CEO van deze organisatie in de Benelux en verliet Concept Street (MGM), waar hij bijna 3,5 jaar werkte als medeoprichter.

Boudewijn Beusmans, die tot de komst van Peter Lubbers CEO was van EndemolShine, is op plek 16 terechtgekomen als de partner bij NewBe van Jeroen Koopman (nummer 9). NewBe produceert vooral voor streaming-platforms waaronder Netflix, Videoland, Amazon Prime Video, HBO Max, maar ook gewoon voor de NPO en ViacomCBS.

 

 

Opvallende stijger is dit jaar Frank de Wit. Na jaren werkzaam te zijn geweest bij EndemolShine stapte hij in mei 2020 over naar het door hem mede-opgerichte Studio Catwise dat onderdeel is geworden van Team 5PM, het YouTube-bureau voor uitgevers en merken. Als opvolger van Peter van der Vorst bij het programma Verslaafd! Is hij bekend bij het publiek, maar achter de schermen werkt Ewout Genemans bij het RTL-productiebedrijf Fremantle, sinds 2020 als Creative Lead. Alhoewel NLfilm geen onafhankelijke producent is als onderdeel van Banijay, maakt Sabine Brian een opvallende stijging en wordt zij opgemerkt door een stijging naar nummer 20 als Managing Director van deze fictieproducent.

 

 

Opvallendste binnenkomer is Jeroen Pauw. Weliswaar goeddeels verdwenen als talkshowhost (alhoewel soms als invaller nog te zien), is hij meer actief bij TVBV, het productiebedrijf dat hij samen met Peter van Adrichem oprichtte en aan Endemol verkocht, tegenwoordig onderdeel van Banijay. Op1 is een succesvolle productie van TVBV en weet met de wisselende duo’s de toon te zetten.

Als kleine producent timmert Alberto Stegeman (Noordkaap TV Producties) aardig aan de weg, en wordt daarvoor met plek 24 gewaardeerd.

Ook opvallende binnenkomers zijn Antoinette Beumer en Janey van Ierland: beide van streamingdiensten. Janey van Ierland is bij Netflix Manager Aquisitions en Coproducties, terwijl Antoinette Beumer bij RTL Nederland hoofd drama is voor Videoland. Hiermee vestigen streamingdiensten zich ook als belangrijke partijen in DeProducenten50.

 

De lijsten:

DeMedia100 | DeMarketing100 | DeRadio50 | DeInfluencer50 | DeReclamebureau50 | DeMediabureau50 | DeProducenten50 | DeTijdschriften50 | DeNieuwsmedia50

 

DeMedia100 wordt vastgesteld op basis van onderzoek van MediaTest
DeMedia100 wordt gesponsord door: