DeRadio50 2021

1  (1)

John de Mol blijft de invloedrijkste man in de radiosector. De vier commerciële radiostations, waaronder Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10 alsmede JUKE worden ingebracht bij RTL Nederland die in een klap in de loop van 2022 het machtstigste mediabedrijf in de radiosector wordt, het stokje van John de Mol overnemend.

2  (3)

Dave Minneboo stapte in juni 2018 over van Talpa Network naar DPG Media. Zijn kennis en kunde leidde ertoe dat Qmusic de best beluisterde commerciële radiozender van Nederland is, Radio 538 en Radio 10 achter zich latend met namen als Marieke Elsinga en Mattie Valk en het binnenhalen van de Top 40. Ook het programma van Armin van Buuren wist hij binnen te halen van Talpa Network.

3  (2)

Op 27 augustus 2018 startte Gerard Ekdom bij Talpa Network op Radio 10 na een lange carrière bij de NPO. En met succes! Elke ochtend en op vrijdagavond met Funky Music. De hoogste radio-dj in de lijst die bijdraagt aan het op een na best beluisterde commerciële radiostation van Nederland!

4  (23)

Robert Bernink is sinds augustus 2019 directeur entertainment bij DPG Media en sinds maart 2015 algemeen directeur van Qmusic. Onder zijn directeurschap is Qmusic het best beluisterde commerciële radiostation geworden. De zender moet eigenlijk alleen het publieke NPO Radio 2 boven zich dulden. Qmusic wist zich gestaag te ontwikkelen met de inzet van Mattie Valk en Marieke Elsinga en het binnenhalen van de Top 40. Ook een ster als Armin van Buuren maakte de overstap naar Qmusic.

5  (6)

Wie zegt dat vrouwen ongeschikt zijn voor de radio? Marieke Elsinga bewijst in haar ochtendshow met Mattie Valk dat ze haar mannetje staat bij de best beluisterde commerciële radiozender van ons land. Ze combineert dat met het presenteren van RTL Boulevard in de vooravond.

6  (5)

Marc Adriani wist vanuit zijn directeurschap bij BNN op te klimmen tot algemeen directeur bij BNNVARA. In juli 2018 maakte de tot dan toe vooral in het publieke bestel werkzame directeur de overstap naar het commerciële Talpa Network, waar hij directeur radio is. De zenders Radio 538, Sky Radio, Radio 10, Radio Veronica en audioplatform JUKE vallen daaronder.

7  (4)

Frank Dane, echte naam Frank Kjaerby Jensen, werkt inmiddels sinds 2000 bij Radio 538 met een onderbreking van 4 jaar (2004-2006 en 2010-2012). Begin 2019 kreeg de dj de taak Edwin Evers op te volgen met zijn ochtendshow. Daar slaagt Frank goeddeels in, al kost het de zender wel luisteraars (en de nummer één positie).

8  (14)

Paul Römer is eigenlijk vooral een televisieman gezien zijn carrière. Hij is sinds juni 2019 Managing Director RTV bij Talpa Network en sinds november 2019 lid van de Raad van Bestuur van Talpa Network. Hij heeft een lange staat van dienst in de mediawereld en is ook voorzitter van de branchevereniging VCR. Hij wist samen met de kennis en kunde van RadioCorps Herbert Visser dankzij een goede lobby te bewerkstelligen dat de commerciële radiostations tot in ieder geval 2025 hun huidige FM- en DAB+-zenders behouden. Voor RTL Nederland, de aankomende eigenaar van de radiostations van Talpa Network, is het een gerust gevoel dat de radiozenders tot aan 2025 verzekerd zijn van hun uitzendlicenties; een goede timing dus. Of Paul Römer bij RTL Nederland na de overname van Talpa Network een rol zal blijven spelen?

9  (10)

Jurre Bosman werkt zijn hele werkzame leven voor de NPO. Sinds 2016 als directeur audio. Blijft vasthouden aan de naam, zendermanager Sharid Alles-Uppelschoten en de FM-frequenties voor NPO 3FM ondanks teleurstellende resultaten. NPO Radio 2 blijft echter de best beluisterde radiozender en kan ook op het conto van Jurre Bosman worden geschreven. Jurre, wanneer kunnen we via NPO Luister ook in de auto podcast beluisteren?

10  (9)

Qmusic kaapte Bram Krikke samen met co-host Tom van der Weerd in september 2020 weg bij Slam! waar Bram bijna 3 jaar heeft gewerkt. Valt op in de sarcastische wijze van spreken. Is op YouTube te vinden onder zijn eigen naam. Lanceerde zijn eigen kledinglijn onder de naam De Boekenclub met een knipoog naar de jaren ’80 en ’90. Breder dus dan alleen radioman!

11  (25)

Sinds juli 2010 bij Qmusic te horen. Sinds april 2012 is Mattie Valk in de ochtend te horen en niet weg te slaan! Sinds september 2018 draagt hij met Marieke Elsinga mede bij aan de positie van best beluisterde commerciële radiozender van Nederland.

12  (-)

Opvallende hoogste nieuwkomer: Armin van Buuren. Met zijn bedrijf Armada Music weet hij het radioprogramma A State of Trance te verkopen aan radiostations in 84 landen. Van Australië tot Brazilië, van Rusland tot de Verenigde Staten en Canada. In Nederland schakelde Armin van Buuren in september 2020 over van Radio 538 naar Qmusic.  Zijn radiocarrière startte in 2001.

13  (7)

Wilfred Genee werkt voor Talpa Network op zowel televisie als radio met het befaamde Veronica Inside. Verliet in de zomer 2018 samen met Johan Derksen en Rene van der Gijp RTL Nederland en ziet het mediabedrijf mogelijk per 2022 terug als werkgever nu Talpa Network door RTL Nederland wordt overgenomen. Wilfred Genee lijkt een duizendpoot, want hij maakt dagelijks een ochtendshow bij Radio Veronica, op de vrijdagmiddag is hij bij BNR Nieuwsradio te horen en ’s avonds twee keer per week bij de televisieversie van Veronica Inside. In de zomer zelfs dagelijks op televisie bij SBS6. Soms bekritiseerd om zijn houding rondom de meningen van zijn mede-presentatoren.

14  (13)

John de Mol en Dave Minneboo wisten Rob Stenders niet alleen voor JUKE aan te trekken, maar ook voor Radio Veronica weg te kapen bij NPO Radio 2. Of de ingezette herpositionering van Radio Veronica met meer muzikale vrijheid onder leiding van Rob Stenders zal werken, moet blijken. Caroline Brouwer doet het zakelijke deel, Rob Stenders het creatieve. En samen ook elke werkdag De Bonanza, terwijl vrijdagavond Fred Siebelink als vanouds voor de One Night Stenders aanschuift.

15  (11)

Ruud de Wild maakt sinds 1992 radio. Mocht als een van de eersten een weekendprogramma bij Radio 538 maken. Ruud de Wild heeft een uitgesproken mening, klinkt enigszins ironisch en wordt door ziekte helaas sinds maart 2021 gemist op NPO Radio 2 waar hij sinds januari 2017 te horen is. Hopelijk een spoedige terugkeer van deze radiomaker die ook kunstenaar is.

16  (20)

Domien Verschuuren verliet in oktober 2018 na 12,5 jaar NPO 3FM om van de minst presterende publieke zender naar de best presterende commerciële zender te gaan. Maakt ook Man, Man, Man. De Podcast.

17  (12)

Allard Ruyl is sinds mei 2019 CEO van Talpa Media Solutions en waar ook One Media Sales, het radiosales bedrijf waar Talpa Network 90 procent van in handen heeft, onder valt. Hij heeft de leiding over ontwikkeling en uitbreiding van de salesrelaties met mediabureaus en adverteerders. Aldus worden strategische samenwerkingen met Talpa Network-partners bestendigd ofwel aangegaan. Het wordt een spannende tijd voor Allard Ruyl als Talpa Network onderdeel wordt van RTL Nederland.

18  (8)

Joris van der Pol is algemeen directeur van One Media Sales, het radiosales bedrijf waar Talpa Network 90 procent van in handen heeft (10 procent is van RadioCorp). Sinds de start in 2014 is Joris van der Pol de leidinggevende voor de verkoop van reclame voor 100%NL, Classicnl, Radio 538, Sky Radio, Radio 10, Radio Veronica, Slam! en Sublime. 

19  (30)

Shula Rijxman beleeft haar laatste jaar als bestuursvoorzitter van de NPO; haar benoemingstermijn zit er na 2021 op. Toch heeft zij in de afgelopen jaren verdere invloed opgebouwd. Welingelichte kringen hebben gemeld dat men haar in Den Haag soms best zat was met haar vraag om geld. De NPO heeft de afgelopen jaren niet mogen klagen en kreeg in 2020 maar liefst 70 miljoen euro meer aan overheidsgeld dan in 2019. Wel moest Shula Rijxman haar bestuurszetel bij de Ster opgeven vanwege de wettelijke ontvlechting van dubbelrollen.

20  (16)

Coen Swijnenberg is onderdeel van het onafscheidelijke duo met Sander Lantinga. Na aan burn-out keerde hij in mei 2020 terug op Radio 538. Een eigen internetzender was ondertussen geboren bij JUKE onder de naam Swijnenstal.

21  (18)

Roland Snoeijer is sinds 2013 programmadirecteur voor Radio 10 (bij Talpa Network). Slaagde er in met Radio 10 het op een na best beluisterde radiostation te maken, Radio 538 inhalend.

22  (50)

Iwan Reuvekamp is Audio & Voice Innovation Manager bij DPG Media sinds september 2018 toen hij zijn programmadirecteurschap neerlegde bij Qmusic en Joe.

23  (-)

Peter de Vries is sinds januari 2020 zendermanager van NPO Radio 2 en NPO Radio 5. Oftewel van de best beluisterde Nederlandse radiozender en van de best beluisterde radiozender zonder FM-dekking. Peter de Vries werkt zijn hele werkzame leven voor de NPO en volgde Jan-Willem van Engelen op die een podcastlabel is begonnen.

24  (44)

Wietze de Jager werd in september 2017 binnengehaald bij Radio 538 en is inmiddels ook bij SBS6 televisiepresentator. Bij Radio 538 is De Jager de middagjock tussen 12:00 en 14:00 uur.

25  (-)

Niels van Baarlen werkt inmiddels 21 jaar voor Talpa Network (en haar voorgangers). Het meest bekend als sidekick bij Veronica Inside.


26  (-)

Caroline Will is Brand Director voor Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica bij Talpa Network sinds September 2019. Afkomstig van VodafoneZiggo waar ze Manager Consumer Marketing was.

27  (-)

Coco Hermans maakte in november 2020 na 5 jaar als Manager Content bij het publieke NPO Radio 2 te hebben geweest de opvallende transfer om Radio Director te worden van Radio 538.

28  (35)

Michiel Veenstra is sinds de start van Kink in februari 2019 programmadirecteur en maakte de gewaagde overstap van NPO 3FM naar het toen nog op te starten alternatieve radiostation. Weet dat aardig op te bouwen samen met Jan Hoogesteijn en op enige afstand Leon Ramakers (als eigenaar). Helaas geen FM-frequenties vooralsnog voor Kink, maar de zender heeft wel drie DAB+-licenties weten te bemachtigen.

29  (28)

Rob Beijersbergen is sinds november 2005 (enkele maanden na de start) verkoop directeur bij Qmusic. Een van de langstzittende medewerkers van het inmiddels best beluisterde commerciële radiostation van Nederland. 

30  (38)

Annemieke Schollaardt kreeg na het vertrek van Rob Stenders per mei 2021 haar lang gewenste dagelijkse programma bij NPO Radio 2 waar AVROTROS nog in 2017/2018 een rechtszaak over voerde.

31  (22)

Carlo de Boer is samen met Herbert Visser en Karl Habsburg eigenaar van RadioCorp waar Slam! en 100% NL onder vallen. Carlo de Boer is algemeen directeur. RadioCorp had een niet makkelijk jaar door de coronacrisis maar de verlenging van de radiolicenties met 3 jaar helpt het bedrijf wel. Ook verkreeg RadioCorp via Terrestrial BV een extra DAB+-licentie.

32  (21)

Frank Volmer werd in september 2016 algemeen directeur van de Ster, met een lange staat van dienst bij Telegraaf Media Groep. Ooit strijdend met een andere pet tegen de NPO/Ster. Misschien niet de beste vrienden met demissionair ChristenUnie-minister Arie Slob, maar wel optimist. Eerste bestuurder in de gewijzigde bestuursopzet van de Ster. Neemt geen blad voor de mond. Oprecht; komt meer over als ondernemer

33  (27)

Sinds april 2018 is Gerard Timmer algemeen directeur van de NOS. Alhoewel Gerard Timmer zich niet vaak uitlaat over radio, is de NOS wel hofleverancier van nieuws en sport bij de NPO Radio-zenders.

34  (41)

Erik de Zwart was jarenlang de populaire dj van Veronica op Radio 3; daarna directeur en mede-oprichter van Radio 538. Anno 2021 is Erik de Zwart eigenaar van het Nederlandse Costa Blanca Radio in Spanje, investeerder in Mobiele TV Nederland (MTVNL) die houder is van een landelijke DAB+-multixplex en in 2019 startte 24 Trains, een platform voor treinenliefhebbers. Als voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40 maakte Erik de Zwart het mogelijk dat de Top 40 per begin 2019 naar Qmusic ging en wegging bij Radio 538.

35  (36)

Sander Lantinga is onderdeel van het onafscheidelijke duo met Coen Swijnenburg. Sinds augustus 2015 te horen bij Radio 538.

36  (-)

Na het vertrek van burgemeester Sjors Fröhlich, werd Mireille van Ark benoemd als eerste vrouwelijke hoofdredacteur van een Nederlandse nieuwsradiozender (NPO Radio 1 kreeg niet al te lang daarna een vrouwelijke zendermanager). BNR Nieuwsradio dat onderdeel is van FD Mediagroep (van HAL Investments) kreeg te maken met bezuinigingen en moest ingrijpen in de programmering. Toch slaagt Mireille van Ark er in de zender op peil te houden.

37  (-)

Jeroen Kijk in de Vegte is te horen bij Jan Willem Roodbeen als het ochtendprogramma op de best beluisterde radiozender van Nederland, NPO Radio 2.Heeft een lange radio carrière opgebouwd bij zowel commerciële als publieke omroepen.

38  (24)

Jacco Hornes is senior client lead bij Talpa Network en Account Director bij One Media Sales dat voor 90 procent van Talpa Network is en de radiozendtijd verkoopt voor onder meer Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica, Radio 10, Slam!, 100% NL, Classicnl en Sublime.

39  (19)

Liedewij Hentenaar is sinds januari 2013 directeur van het Radio Advies Bureau. De branche-organisatie en de marketingorganisatie van de landelijke en regionale publieke en commerciële radiostations. Ze is ook penningmeester bij het Nationaal Luisteronderzoek die opgaat in het Nationaal Media Onderzoek en per 2022 nog beter de luistercijfers zal rapporteren aan de hand van digitale metingen.

40  (-)

Justin Coster is de manager radio bij Talpa Network sinds augustus 2017.

41  (34)

Opgewekt en duidelijk. Dat is Bas van Werven. Dag in, dag uit in de ochtend bij BNR Nieuwsradio. Vanaf september 1997 tot augustus 2010 en sinds september 2016  na een uitstap bij AVROTROS bij de NPO teruggekeerd alsof hij niet is weggeweest.

42  (-)

Jorn Agterberg is Marketing Manager voor de beste beluisterde commerciële radiozender, Qmusic. Werkt inmiddels 10 jaar voor Qmusic; sinds september 2016 in zijn huidige rol. 

43  (-)

Klaske Tameling is dr. In de journalistiek dankzij haar PhD Media Convergence & Cross-media Journalism. Haar hele carrière werkzaam voor publieke omroepen en faculteiten. Per 1 juni 2020 werd Klaske de eerste vrouwelijke zendermanager van NPO Radio 1. Benieuwd of haar journalistieke achtergrond in 2022 meer tot uitdrukking zal komen op de zender.

44  (-)

Sinds  juli 2011 is Marcel Gelauff hoofdredacteur van NOS Nieuws. Alhoewel Marcel Gelauff zich net als Gerard Timmer niet vaak uitlaat over radio, is de NOS wel hofleverancier van nieuws bij de NPO Radio-zenders.

45  (45)

Rob van Someren is sinds januari 2015 bij Radio 10 te horen bij Talpa Network met Somertijd en daarvoor bij Radio Veronica.

46  (-)

Johan Spaander is Sales Manager bij de best beluisterde commerciële radiozender van Nederland. Qmusic.

47  (-)

Hans de Loos is Operations & Intelligence Director bij One Media Sales en Talpa Media Solutions. One Media Sales is het radiosales bedrijf waar Talpa Network 90 procent van in handen heeft (10 procent is van RadioCorp). Sinds de start in 2014 is Joris van der Pol de leidinggevende voor de verkoop van reclame voor 100%NL, Classicnl, Radio 538, Sky Radio, Radio 10, Radio Veronica, Slam! en Sublime. 

48  (-)

Jan Hoogesteijn en op enige afstand Leon Ramakers (als eigenaar) startte Kink in februari 2019 en zette die samen met programmadirecteur Michiel Veenstra op de kaart als het alternatieve radiostartion. Helaas geen FM-frequenties vooralsnog voor Kink, maar de zender heeft wel drie DAB+-licenties weten te bemachtigen.

49  (-)

Giel Beelen maakte de overstap in oktober 2017 naar Talpa Network en kreeg daar bij Radio Veronica een ochtendshow. Dat was geen succes. In oktober 2020 keerde de ooit populaire dj terug naar NPO Radio 2 voor een nachtprogramma. Op zondagmiddag presenteert Giel samen met Leo Blokhuisde Verrukelijke 15 als opvolger van de naar Radio Veronica (!) vertrokken Rob Stenders.

50  (-)

Igmar Felicia werkt sinds mei 2019 voor Radio 538 en TV538 nadat hij eerder voor Slam! en Qmusic heeft gewerkt. 

DeRadio50 2021

 

Op 7 juli 2021 is tijdens het DeMedia100 Diner in de Kromhouthal in Amsterdam de tiende editie van DeMedia100 bekendgemaakt en daarmee ook DeRadio50. Dit is de jaarlijkse lijst van de vijftig invloedrijkste mensen in het Nederlandse radiolandschap.

Dave Minneboo klimt naar nummer 2-positie; John de Mol blijft invloedrijkst

De coronacrisis betekende voor de maatschappij, de economie en radiostations wel veel, maar was niet zo van invloed op de namenlijst van DeRadio50. John de Mol blijft de invloedrijkste man in de radiosector. Met vier commerciële radiostations, waaronder Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10, is hij nog steeds onbetwist invloedrijk. Het audioplatform JUKE weet daarbij steeds meer belangrijke namen aan zich te binden, onder wie Rob Stenders, Wilfred Genee en Coen Swijnenberg. JUKE lijkt erin te slagen het Nederlands audioplatform te zijn, terwijl in andere landen sectorbrede platforms via Radioplayer werken. John de Mol wist Rob Stenders niet alleen voor JUKE aan te trekken, maar ook voor Radio Veronica weg te kapen bij NPO Radio 2. Of de ingezette herpositionering van Radio Veronica onder leiding van Rob Stenders zal werken, moet blijken.

Dave Minneboo stapte in 2018 over van Talpa Network naar DPG Media. Zijn kennis en kunde leidde ertoe dat Qmusic de best beluisterde commerciële radiozender van Nederland is, Radio 538 en Radio 10 achter zich latend met namen als Marieke Elsinga en Mattie Valk. Wie zegt dat vrouwen op de radio niet kunnen scoren?

Liedwij Hentenaar speelde als RAB-directeur op de achtergrond een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Nationale Media Onderzoek (NMO). Dit onderzoek kan het radiolandschap per 2022 verder opschudden. Vanaf dan krijgen radiostations wekelijkse cijfers van een elektronisch onderzoek dat preciezer dan ooit zal zijn. Zal Qmusic nog steeds commercieel marktleider zijn?

Alleen de publieke NPO Radio 2 doet het beter en weet met namen als Jan Willem Roodbeen, Jeroen Kijk in de Vegte, Annemiek Schollaart, Gijs Staverman en Ruud de Wild stand te houden. Hopelijk keert Ruud de Wild spoedig terug op de radio; Eddy Keur heeft daarbij gezorgd voor een meer dan goede vervanging. Shula Rijxman beleeft haar laatste jaar als bestuursvoorzitter van de NPO; haar benoemingstermijn zit er na 2021 op.

Robert Bernink, die zowel directeur is van Qmusic al entertainmentdirecteur bij DPG Media, wist met slimme deals met Michael Bartelet tot extra Qmusic-dekking te komen in de Randstad, met Qmusic Non Stop in navolging van Qmusic Limburg.

Gerard Ekdom tekende een contractverlenging bij Radio 10 en zal tot 2024 bij Talpa Network te horen blijven. Zijn komst in 2018 leidde tot goede prestaties voor Radio 10, dat over de periode april/mei 2021 het derde radiostation van Nederland is.

3 jaar licentieverlenging

Paul Römer is als Managing Director RTV bij Talpa Network ook voorzitter van de branchevereniging VCR. Hij wist samen met de kennis en kunde van RadioCorps Herbert Visser dankzij een goede lobby te bewerkstelligen dat de commerciële radiostations tot in ieder geval 2025 hun huidige FM- en DAB+-zenders behouden. De – oude en net gekozen – Tweede Kamer en demissionair CDA-staatssecretaris Mona Keijzer gingen mee in de redenatie omtrent de coronacrisis van de bestaande radiostations. Tot frustratie van Jan Hoogesteijn en Michiel Veenstra van Kink, die met hun op 1 februari 2019 van start gegane radiostation graag op FM willen uitzenden maar het moeten doen met internet en DAB+ en daarop als nichezender een prestatie weten neer te zetten als alternatief station.

De meeste nieuwkomers zijn niet bekend bij het grote publiek. Armin van Buuren uiteraard wel, die met zijn bedrijf Armada Music het radioprogramma A State of Trance weet te verkopen aan radiostations in 84 landen. Van Australië tot Brazilië, van Rusland tot de Verenigde Staten en Canada. In Nederland schakelde Armin van Buuren over van Radio 538 naar Qmusic.  Zijn radiocarrière startte in 2001. Andere opvallende nieuwkomers zijn de zendercoördinator van NPO Radio 2 Peter de Vries, Coco Hermans, zendercoördinator Radio 538, Mireille van Ark die de plek van (burgemeester) Sjors Frhlich bij BNR Nieuwsradio overnam en  Klaske Tameling, die NPO Radio 1 mag bestieren.

De lijsten:

DeMedia100 | DeMarketing100 | DeRadio50 | DeInfluencer50 | DeReclamebureau50 | DeMediabureau50 | DeProducenten50 | DeTijdschriften50 | DeNieuwsmedia50

 

DeMedia100 wordt vastgesteld op basis van onderzoek van MediaTest

 
DeMedia100 wordt gesponsord door: